Cercador

Destaquem

RSS

<<Tornar a les notícies

El projecte RADARS arriba a Poblenou

A mitjans de juny del 2013, el conjunt d’entitats i associacions que formen part de la Taula de Salut Comunitària de Poblenou formada per Serveis Socials, Farmàcies, AAVV, CAPS... i el pla comunitari “Apropem-nos” -motor de tot plegat- van constituir-se amb l'objectiu de treballar conjuntament, i diagnosticar els principals problemes de salut del barri i trobar-hi solucions. Tan senzill i tan complicat alhora....

Desprès de moltes jornades de treball, on vàrem realitzar una avaluació qualitativa i quantitativa del barri i un seguit de tallers amb exercicis pràctics, varem identificar quins eren els principals problemes de salut del nostre barri. Aquests van ser: la solitud i aïllament social en la gent gran i els problemes de salut mental (ansietat, depressions, etc.) en adults.

Durant aquest dos anys de treball ens hem reunit periòdicament per establir quines accions hem de portar a terme per impactar de forma el més efectiva possible en aquestes problemàtiques. Per aconseguir-ho hem creat els grups de treball de “gent gran” i el de “salut mental”.


Avui us volem presentar una de les primeres accions a dur a terme des del grup de “Gent gran”. La recerca de recursos als barris ens ha permès de conèixer el programa RADARS.

Es tracta d’un projecte que treballa en xarxa implicant a molts agents de barri, sobre tot la xarxa d’entitats i els serveis socials municipals que són els encarregats de la coordinació.

L’objectiu és contribuir al benestar de les persones grans que volen continuar vivint a casa seva, soles o acompanyades, de vegades pel fort sentiment de pertinença al barri i al seu entorn més proper, evitant-ne l’aïllament , millorant la seva qualitat de vida i donant suport per a que puguin continuar sent el més autònomes possible.

El seu funcionament és molt senzill i aquesta és una de les claus del seu èxit. És tracta de fer fàcil i efectiva una pràctica de bon veïnatge que s’ha fet tota la vida.

Des del projecte es demana als voluntaris “radars” que estiguin atents a la dinàmica diària de les persones grans que coneixen. Se’ls hi demana que si veuen cap canvi en la rutina diària d’aquestes persones, en el seu comportament, aspecte...etc. es posin en contacte amb el projecte. Aquest contacte és basa en un número de telèfon del centre de serveis socials corresponent al seu barri i una adreça de correu electrònic perquè puguin comunicar aquest tipus “d’Alerta”.

Ser Radar, no suposa cap esforç ja que tan sols cal observar amb una mirada sensible i respectuosa el dia a dia de les persones grans.

Les persones grans que han estat detectades, ja sigui a través del porta a porta o per l’avís d’un “radar”, son valorades pels professionals del Serveis Socials, que intervenen conjuntament amb la xarxa del barri en cas de necessitat.

El procés es completa amb el suport d’una plataforma de seguiment telefònic en el que participen voluntaris i voluntàries de les entitats del barri que fan un seguiment de manera continuada de la persona gran detectada.

Aquest seguiment va des de establir un contacte per veure com està la persona a recomanar-li activitats de lleure del barri que li poden interessar.

El projecte Radars demostra que la complicitat de l’entorn és vital per reduir la solitud i el risc d’aïllament i exclusió social.

Aquest projecte arranca amb força, amb la força de tots els veïns i veïnes de Poblenou.
En un primer moment, s’implantarà al nucli històric del barri amb la voluntat de créixer i cobrir més territori.

Properament rebreu més informació del projecte per diferents vies, xerrades, presentacions, pòsters....

Demostrem un cop més que el Poblenou manté el compromís i la sensibilitat social que l’han fet únic.


TAULA DE SALUT COMUNITÀRIA DEL POBLENOU
Grup de treball de Gent Gran