Cercador

Consells de salut

La Grip

La grip és una infecció de les vies respiratòries causada pel virus Influenza i que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s'incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

La grip s'estén de forma considerable entre la població general, sobretot en infants, adolescents i adults joves en molt poques setmanes. En malalts de risc o d'edat avançada, pot produir una mortalitat remarcable per les complicacions associades a la malaltia, ja que contribueix a descompensar altres malalties de base.

Durant l'any 2009, va aparèixer una nova variant del virus de la grip, el virus A(H1N1)pmd2009, que no s'havia difós mai abans entre els humans i es va estendre per tot el món, produint el que s'anomena una pandèmia gripal. La major part dels casos van tenir un caràcter lleu i van seguir un curs sense complicacions.

L'agost de 2010, l'Organització Mundial de la Salut va declarat la fase postpandèmica de la grip A(H1N1)pmd2009. A partir de llavors, aquest virus ha passat a comportar-se de forma similar als altres virus de la grip estacional que circulen durant els períodes epidèmics i, per aquest motiu, s'ha incorporat en la composició de la vacuna antigripal.

Enllaços relacionats